Siirry suoraan sisältöön

COMMONin Esittelyssä: Tommi Sihvo ja Tietoevry

Tommi Sihvo, Tietoevry, Lead Service Architect, Midrange, Power and x86

Kuka olet ja mitä teet?
Olen Tommi Sihvo, Power Systems infra- & palveluarkkitehti. Perheeseeni kuuluu vaimo, neljä poikaa sekä yksi leijonanharjaskani. 
Asumme Maskussa, joka on todella mukava paikka monipuolisine liikuntaharrastusmahdollisuuksineen.

Missä olet töissä?
Työskelen Tietoevryllä, tarkalleen ottaen Tietoevry Tech Services -yhtiössä. Nimi on muutamaan otteeseen vaihtunut matkan varrella, mutta työsuhteeni on virallisesti alkanut jo vuonna 2000, parin viikon päästä (toukokuun 22.päivä) tulee 24 vuotta täyteen yhtiön palveluksessa. 
Ensimmäiset pari vuotta työskentelin Espoossa Olarissa koodaus- ja konfiguraationhallintatehtävissä Nokia Networksille,  ja sen jälkeen siirryin länsirannikolle Turkuun. Viimeiset 22 vuotta olen työskennellyt pääsääntöisesti IBM-teknologioiden ympärille rakennettujen palveluidemme parissa.

Mitä yrityksesi tekee?
Tietoevry tarjoaa laajasti palveluita monella eri IT-sektorilla. Kuten mainitsin, itse olen Tietoevry Tech Services -puolella, jossa keskitymme infrastruktuuripalveluihin. Virallinen kuvaus kotisivuillamme sanoo: “Tuemme yhteiskunnan kehitystä vastuullisen teknologian avulla, rakentaen yhdessä asiakkaidemme kanssa digitaalista tulevaisuutta, jossa yritykset, yhteiskunnat ja ihmiskunta menestyvät.”  Tämä pitää hyvin paikkansa – olemme hyvin monipuolinen konsultti- ja palveluntarjoajatalo, joka toimii pääsääntöisesti Pohjoismaiden sektorilla, joissa suuri osa asiakkaistamme sijaitsee.

Millainen teidän työyhteisönne on?
Lyhyesti sanottuna työyhteisömme on hyvin monipuolinen ja meillä on todella paljon väkeä töissä globaalisti. Meillä on tiimiläisiä niin Suomessa, Ruotsissa kuin Norjassakin. Tämän lisäksi meiltä löytyy paljon osaajia Tšekistä (Ostravasta) sekä Intiasta. Työyhteisössä on siis edustettuna monipuolisesti eri kulttuureja, mikä on tietysti suuri rikkaus päivittäisessä tekemisessä. Luonnollisesti eniten teen töitä Suomen Power-tiimiläisten kanssa, mutta olen myös päivittäin yhteyksissä mm. Ostravan arkkitehtien ja adminien kanssa.

Mikä on teidän uniikki arvonne asiakkaalle?
Tarjoamme asiakkaillemme paikallisuutta. Pystymme tarjoamaan yksilöllistä palvelua asiakkaita lähellä ja heidän omalla kielellään. Asiakkaamme arvostavat sitä, että Power-osaamista saa paikallisesti, sekä meidän muuta laajaa palveluvalikoimaamme. Meidän markkinoiltamme ei löydy meidän kokoistamme toimijaa, jolla on näin vahva Power-tietämys ja osaaminen palveluntarjoajan puolelta.

Mikä teknologia trendaa tällä hetkellä? Miten se vaikuttaa asiakkaiden ja teidän liiketoimintaanne?
Trendejä ja hypeä tulee koko ajan, välillä se on ollut public ja hybrid cloud -keskustelua ja vaikka mitä muuta, mutta tällä hetkellä se on generatiivinen AI, josta kaikki puhuvat. Mutta vaikuttaa siltä, että meidän Power-puolen asiakaskuntamme odottaa vielä teknologian kypsymistä ennen kuin sitä mietitään laajempaan käyttöön, eli omassa sektorissani ei hirveästi vielä AI:ta tullut vastaan. Vielä on liian aikaista sanoa, miten se vaikuttaa meidän ja asiakkaiden liiketoimintaan.

Miten sinä näet COMMONin yhteisönä? Mitä hyötyä siitä on teille?
Äärimmäisen hyödyllinen yhteisö. Olen aina ollut sitä mieltä, että verkostoituminen on yksi tärkeimmistä asioista työelämässä ja mitä enemmän on osaavia ihmisiä ympärillä, sitä enemmän se helpottaa ja mahdollistaa jokapäiväisiä asioita. Kun on verkosto osaajia, joilta voi kysyä apua, ei tarvitse kuluttaa aikaa turhaan pähkäilyyn ja miettimiseen. Common on siinä mielessä äärimmäisen hyvä, että se on hyvin pitkälle IBM-teknologioihin keskittynyt ja tukee juuri omaa työtäni. Sitä kautta se on tärkeä yhteisö minulle.

Mitä te tuotte COMMONille?
Näkisin, että meillä on paljonkin annettavaa – esimerkiksi juuri meidän uniikin arvomme kautta. Meillä on todella paljon pitkän linjan Power-osaamista, sekä vuosikymmenien kokemus näistä asioista ja ympäristöistä aina käyttäjistä ylläpitäjiin. Tämän kautta meillä on vahva linkki asiakkaisiin ja ihmisiin ympäri Pohjoismaita. Meiltä löytyy paljon näkemystä näihin teknologioihin, asiakkaiden tarpeisiin ja siihen, mitä näillä teknologioilla voidaan oikeasti saavuttaa.  Lisäksi saamme asiakkaidemme äänen kuuluviin, varsinkin nyt kun tiimistämme Juha Antikainen on mukana myös Commonin hallituksessa.

Mitä lisää te haluaisitte saada COMMONista? Mitä odotuksia on COMMON Finlandin kanssa olevalta yhteistyöltä?
Edelleen korostan verkostoitumisen tärkeyttä. Mitä enemmän ihmiset ovat vuorovaikutuksessa keskenään, sitä enemmän syntyy uusia ideoita. Ne voivat lähteä liikkeelle hyvin pienistäkin keskusteluista, jopa ohimennen käydyistä. Mitä useampia yhteisiä tilaisuuksia järjestetään, sitä parempi. Webinaareista saatu hyöty tulee informaation kautta ja uusien trendien tunteminen on äärimmäisen tärkeää. Toivon, että käyttäjäryhmää hyödynnettäisiin aktiivisesti. Olemme itse mielellämme mukana, sillä saamme sitä kautta tietoa ja mahdollisesti uusia yhteistyökuvioita. Niitä ei ole koskaan liikaa.

Mitä webinaariaiheita haluaisit kuulla ja mitkä webinaariaiheet kiinnostaisivat asiakkaitasi?
Kaikki, mikä liittyy Power-rautaan tai virtualisointiin, kiinnostaa minua. Olisi hyvä myös keskittyä ajan hermolla oleviin asioihin, kuten vertailuihin esimerkksi AI:n tai OpenShiftin käytössä eri arkkitehtuureissa. Olisi mielenkiintoista kuulla myös vertailuita eri alustojen/arkkitehtuurien välillä, mitkä toimivat parhaiten mihinkin työkuormiin, mitä hyötyjä ja millaisia vahvuuksia eri arkkitehtuurit (Power, x86, ARM yms) tarjoavat. Virtualisointirintamalla on tapahtunut myös muutoksia lähiaikoina, ja olisi mielenkiintoista kuulla asiantuntijakommentteja ja arvioita siitä, mihin olemme menossa. Asiakkaitamme varmasti kiinnostaisi, että kuulisimme myös VMware:n viimeaikaisista muutoksista(Broadcom osti VMwaren). Tämä todennäköisesti vaikuttaa lisenssihintoihin korottavasti. Asiakkaiden olisi hyvä saada tietoa mahdollisista vaihtoehdoista, kuten Powerista, heidän työkuormilleen. On olemassa paljon harhaluuloja siitä, että Power olisi paljon kalliimpi verrattuna x86-alustaan tai että se olisi legacyä tai muuten vanhentunutta, koska siinä on vielä mainframe-kaiku. Näitä vääriä luuloja olisi hyvä myös oikaista.

Mitä COMMON:in tapahtumaa odotat eniten?
Vuoden päätapahtuma Commonin kautta on ehdottomasti Common Europe. Tänä vuonna se järjestetään Milanossa kuukauden päästä (3-6.6). Katsoin jo agendaakin ja infraihminen kun olen, huomasin ilokseni luentojen tarjonnan olevan jälleen kerran hyvin laaja juuri siltä puolelta.

Eniten odotan tapaavani muita samoista teknologioista kiinnostuneita, sekä toivottavasti pääsen vaihtamaan tapahtuman puhujien kanssa muutaman sanasen aina jossain luentojen välissä. Heiltä saa aina hyviä neuvoja kiperiinkin pulmiin.


Kiitos Tommille haastattelusta ja jos kiinnostuit Common Europen tapahtumasta niin voit lukea lisää täältä!

Mika Salo, IBM, Technical Sales Specialist – IBM Power