Siirry suoraan sisältöön

Terveiset Common Europe 2023 Prahasta

Vuoden 2023 Common Europe tapaaminen järjestettiin Prahassa kesäkuun toisella viikolla. Prahan tapahtuma oli monella tapaa hieno kokemus.

Prahassa juhlistettiin IBM i:n, eli mielestäni maailman parhaan käyttöjärjestelmän, 35-vuotista taivalta. Tapahtuma keräsi kaikkien aikojen suurimman osallistujamäärän, yli 400 osallistujaa 28 maasta, joka kertoo tapahtuman tärkeydestä käyttäjien keskuudessa. Myös Suomi on jälleen mukana Common Europe perheessä 20 vuoden tauon jälkeen.

Prahan kaunis kaupunki tarjosi oivat puitteet ja järjestelyt toimivat hienosti. Kaupungissa riitti nähtävää ja päivän intensiivisten luentojen jälkeen iltaisin oli mahdollisuus tutustua kaupungin tarjontaan.

Meitä suomalaisia oli matkassa 14 henkeä ja muutaman päivän aikana saimme niin paljon uutta tietoa, että sen sisäistäminen jatkuu yhä. Tapahtuma oli hyvä paikka verkostoitua alan muiden tekijöiden kanssa ja käydä keskusteluja suoraan IBM asiantuntijoiden kanssa, joita oli paikalla useita. Mukaan lukien Steve Will, Alison Butterill, Bill Starke ja Scott Forstie.

Steve Will, IBM i -käyttöjärjestelmän pääarkkitehti ja CTO, sekä Bill Starke, Power-suorittimien kehityksestä vastaava henkilö, tarjosivat upean katsauksen sekä käyttöjärjestelmän että Power-suorittimen historiaan ja antoivat vilauksen tulevaisuuden suunnitelmista.

Scott Forstie tutustutti meitä SQL:n hienouksiin. Hänen taitava esitys tarjosi uusia oivalluksia ja Scott sai meidän ymmärtämään, että SQL kuulemma tarkoittaakin Scott’s Query Language.

Steve Will puolestaan korosti, että IBM i on moderni käyttöjärjestelmä ja kertoi hauskan faktan, IBM i:n olevan itse asiassa kaikista suurista käyttöjärjestelmistä nuorin. Muiden käyttöjärjestelmien edeltäjät ovat olleet olemassa ennen AS/400 käyttöjärjestelmää, nykyistä IBM i:tä.

Lisäksi meille raotettiin ovea IBM i:n tulevaisuuteen, joka ulottuu tällä hetkellä useita käyttöjärjestelmäversioita eteenpäin aina vuoteen 2035 saakka, eikä loppua ole näkyvissä. Moni muu laitevalmistaja ei pysty kertomaan roadmapia näin pitkälle.  IBM i tukee useita avoimen lähdekoodin ohjelmistotyökaluja, kirjastoja ja sovelluksia, jotka tarjoavat lisäarvoa käyttäjille. IBM jatkaa avoimen lähdekoodin teknologioiden tukemista ja integrointia IBM i -alustalle tarjoten käyttäjille laajemman valikoiman työkaluja ja mahdollisuuksia. IBM i täyttää tänä vuonna 35 vuotta ja 35 vuoden kuluttua voidaan varmasti juhlia sen 70-vuotispäiviä.

Vihreä ruutu, ei ole enää ’ainoa oikea tapa’ hallita IBM i -palvelinta. Navigator for i on kokonaan erilainen kuin edeltäjänsä. Ei enää hidas ja vaikeakäyttöinen. Uuden Navigatorin avulla saa palvelimesta kokonaan erilaisen käyttökokemuksen, rakennettua erilaisia valvontanäkymiä ja nähtyä, miten ja minkälaisia SQL-komentoja eri toiminnot suorittavat. Voit kopioida nämä SQL:t ja muokata niitä ja käyttää niitä edelleen.

Tekoäly on täällä ja sitä käytetään yhä useammassa paikassa. Myös IBM i ohjelmakehitystä voidaan helpottaa käyttämällä esimerkiksi ChatGPT:tä. Kuulimme luennon, missä kerrottiin miten ChatGPT voidaan tuoda osaksi IBM i hallintaa ja sovelluskehitystä. Se pystyy luomaan toimivaa ’SQL instructions’ ja ’legacy codea’.

Sähkön kulutukseen kiinnitetään yhä enemmän ja enemmän huomiota. Ei pelkästään siksi, että sähkön hinta on tällä hetkellä niin korkea, vaan myös ympäristön vuoksi. IBM Power10-palvelimet pystyvät pienentämään sovellusten käyttämää energiatarvetta huomattavasti. Kuulimme asiakastarinoita, joilla on pystytty vähentämään energiankulutusta jopa 75%. Sama työkuorma, joka aiemmin vaati kymmeniä ja kymmeniä x86 arkkitehtuurin palvelimia, on pystytty ajamaan muutamassa Power10-palvelimessa. Energiankulutuksen ja jäähdytyksen säästöjen lisäksi myös lisenssimaksuissa on mahdollista saada aikaan isoja säästöjä.

Tapahtuman Next Gen track, Common Europen nuoriso-osasto, tarjosi nuorille jäsenille mahdollisuuden tutustua IBM:n käyttöjärjestelmiin ja palvelimiin. Oli mukava nähdä, miten runsaslukuisesti näitä tulevaisuuden tekijöitä oli paikalla.

Common Europe Congressin kävijämäärä kasvaa jatkuvasti ja tapahtuma laajenee. Ensi vuonna tapahtuma järjestetään Milanossa kesäkuun alussa.

Kaiken kaikkiaan vuoden 2023 Common Europe Congress antoisa kokemus. Se yhdisti asiantuntijoita eri puolilta Eurooppaa, juhlisti IBM i:n 35-vuotis synttäreitä ja palautti Suomen takaisin Common Europe -yhteisöön.

Ville Savolainen