Siirry suoraan sisältöön

Palvelinten hiilijalanjälki pienemmäksi

Asiantuntijakirjoitus
Teppo Seesto, Technical Architect, Infrastructure, IBM Finland

Maailman ICT-infran lasketaan tuottavan noin 1,4% kaikista ihmisen tuottamista hiilidioksidipäästöistä, mutta sen sähkönkulutuksen osuus on jopa 3,6%. Millä keinoin tuota energiankulutusta voitaisiin hillitä ja hiilijalanjälkeä pienentää?

Palvelinlaitteistojen hiilijalanjälki syntyy kolmessa vaiheessa: ennen toimitusta, käytön aikana ja käytön jälkeen

Laitteen osien valmistus ja kokoaminen, kuljetus, uudelleenkäyttö ja kierrätys vievät 15-30% koko elinkaaren energiankulutuksesta. Laskelma perustuu standardoituun MIT:n määrittelemään ns. PAIA-malliin. Todellinen prosenttiosuus riippuu laitemallista, elinkaaren pituudesta ja etenkin missä maassa laitetta käytetään. Tyypillisesti isommissa palvelinmalleissa käytön osuus on suurempi kuin pienissä koneissa. Luonnollisesti mitä pidempään samalla laitteella ajetaan, sitä isommaksi käytön aikaisen hiilijalanjäljen osuus kasvaa.

Suomessa käytön osuus on suhteessa pienempää kuin maailmalla keskimäärin. Tämä johtuu siitä, että Suomessa tuotettu sähkö on keskimääräistä puhtaampaa. Ja ehkä konesalien jäähdytyskin on täällä helpompaa kuin lämpimissä maissa. Tästä huolimatta suurin osa energian kulutuksesta, ja myös hiilijalanjäljestä, syntyy kuitenkin käytön aikana. Tähän jokainen laitteen omistaja voi vaikuttaa.

Tärkeimmät keinot vähentää sähkönkulutusta ovat:

  • Käytä tehokkaita ja skaalautuvia laitteita
  • Konsolidoi voimakkaasti
  • Aja mahdollisimman korkealla käyttöasteella
  • Käytä uutta tekniikkaa

IBM Power -palvelimet sopivat varsin hyvin näihin säästötalkoisiin

Suorituskyky suhteessa sekä suoritinytimien määrään että sähkön kulutukseen ovat jo perinteisesti olleet kilpailijoita paremmat. Power10-sukupolvessa tämä vain vahvistuu, kun suorituskyky per suoritinydin on noin 2,5 kertaa kilpailijoita parempi. Power-palvelimet skaalautuvat aina 240 suoritinytimeen asti, joten se ei ainakaan rajoita konsolidoinnin määrää.

Kun Power-palvelimiin konsolidoi erilaisia työkuormia keskimääräiset käyttöasteet voivat hyvinkin olla luokkaa 80-90%. Tekniikka mahdollistaa tuollaisen korkean käyttöasteen helposti, kyse on vain siitä, että koneeseen saadaan riittävästi kuormaa. IBM antaa käyttöastetakuut uusille Power10-palvelimille. Isoimmalla E1080:llä taataan 80% käyttöaste, jos vain kuormaa löytyy. Pienemmille malleille luvataan hieman pienemmät käyttöasteet. Käyttöasteen parantamisessa auttaa myös Capacity on Demand, jolloin voi valita juuri omaan työkuormaan sopivan kokoonpanon. Capacity on Demand -ominaisuus löytyy jo S1022-mallista alkaen.

Energiatehokkuuden kannalta on tärkeää pysyä tekniikan kehityksessä mukana

Jokainen uusi laitesukupolvi parantaa energiatehokkuutta reippaasti. Esimerkiksi jo vanhoiksi laskettavista POWER8-palvelimista siirtyminen uusiin Power10-palvelimiin puolittaa sähkön kulutuksen. POWER9-palvelimista siirtyminen Power10:iin pudottaa kulutusta samalla työkuormalla noin kolmanneksen.

Elinkaarensa lopussa laitteet on syytä kierrättää. IBM ottaa koneita takaisin ja uudelleen käyttää komponentteja sekä kierrättää materiaaleja. Nykyään noin 97% materiaalista kierrätetään. IBM pyrkii koko ajan nostamaan kierrätysastetta ja tekemään se mahdollisimman ekologisesti.

Elinkaaren osalta on syytä miettiä mikä laitteen kustannustehokas ja ekologinen käyttöikä on. Toisaalta pitkä elinkaari pienentää valmistuksen ja kuljetuksen osuutta hiilijalanjäljestä, mutta toisaalta uudet laitteet pienentävät energian kulutusta. Tärkeintä kuitenkin on konsolidoimalla saavuttaa korkeat käyttöasteet ja samalla hyödyntäen investointi tarkemmin. Näiden säästötalkoiden hienous on siinä, että samalla kun pienennetään hiilijalan jälkeä, pienennetään myös kustannuksia.